Enzymy

Ponoć jesteśmy tym co jesteśmy w stanie strawić  i wchłonąć. Pokarmy nas nie odżywiają dopóki nie  zostaną strawione i wchłonięte. To właśnie enzymy  trawią i rozkładają pokarm na mniejsze cząsteczki,  i tak białko rozkładane jest na aminokwasy, węglowodany na cukry proste a tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol.
 
Ciało produkuje enzymy trawienne z z dostarczanych przez nas składników odżywczych. Przy niedoborach pokarmowych będziemy cierpieć również na niedobory enzymatyczne. Np.jeśli brakuje nam cynku to białka nie będą skutecznie rozkładane, znaczy to, że duże cząsteczki pokarmu trafią do jelita cienkiego czyli tam gdzie nie powinny. Przy nieszczelności jelita niestrawione cząstki jedzenia  mogą przeniknąć do wnętrza organizmu gdzie traktowane są jako ciała obce i atakowane. Tak wygląda mechanizm alergii pokarmowych spowodowanych niedoborem enzymów.
Wzdęcia, kolki, niestrawność, bóle podczas trawienia, zespół jelita drażliwego, choroba Crohna-Leśniowskiego   czy grzybica mogą być spowodowane alergią pokarmową wynikającą z niedoborów enzymatycznych.
Główne rodzaje enzymów trawiennych to amylazy, które trawią węglowodany, proteazy, które trawią białka i lipazy rozkładające tłuszcze.
Szeczgólnie polecamy produkty produkty zawierające enzymy takich firm jak Garden of Life czy Biotikon.