Perfekcyjne w każdym calu — jak odpowiednio doprawiać dania?

Przyprawy to nierozłączny składnik niemal każdego dania. Ich różnorodność i wyjątkowy charakter sprawiają, że możemy eksperymentować w kuchni z coraz to nowymi smakami. Wpływają na finalny odbiór posiłku, dlatego też prawidłowe łączenie i wykorzystywanie odpowiednich proporcji jest niezbędne, aby móc w pełni cieszyć się przyrządzonymi specjałami. Stosując kilka wskazówek, możemy znacznie podwyższyć własne umiejętności kulinarne w zakresie dobierania przypraw idealnie komponujących się z danym produktem. Właściwie dobrane zioła i przyprawy nie będą maskować pierwotnego smaku składnika, którego używamy (np. mięsa czy warzyw), ale wydobędą jego prawdziwy aromat i wzbogacą o dodatkowe bukiety. Doprawione dania niemal zawsze uznawane są za lepsze, dlatego też duże marki, m.in. fast-foodów, wypracowały przez lata własne miksy przypraw, które sprawiają, że tworzone przekąski stały się kultowe i cenione przez ludzi na całym świecie. Co więcej, każdy region słynie z własnego, specyficznego doboru przypraw, co zaowocowało kształtowaniem się kuchni lokalnych, unikatowych dla każdej części świata. Nic więc dziwnego, że niegdyś przyprawy stanowiły cenny towar, a handlarze wyprawiali się do dalekich krajów, by zdobyć je i otrzymać w zamian hojny zarobek.

          Wstęp do prawidłowego przyprawiania

Istnieje kilka ogólnych zasad, których stosowanie jest absolutnie niezbędne, aby otrzymać smaczne, dobrze doprawione danie. Przede wszystkim, większość przypraw bazujących na świeżych warzywach (sprasowany czosnek, posiekana cebula lub papryka), poza kilkoma wyjątkami, należy dodawać na początku gotowania. Dzięki temu w trakcie całego procesu, produkty spożywcze będą mogły nasiąknąć aromatem wybranej mieszkanki. Pamiętajmy też, jaki rezultat chcemy osiągnąć — jeśli przygotowujemy danie, którego istotnym elementem jest smażona cebula, możemy dość szybko posolić ją na patelni. Dzięki temu szybciej puści sok, w konsekwencji będzie można użyć mniej tłuszczu w trakcie przygotowywania dania, by finalnie móc polać całość oliwą extra vergine już na talerzu. Kolejna czynność, która sprawi, że przyprawy będą bardziej aromatyczne to używanie moździerza — zwłaszcza suche mieszanki warto rozgnieść i wymieszać razem, uwalniając cały potencjał tkwiący w niepozornych granulkach. Używając delikatniejszych ziół, takich jak bazylia, czy mięta, najlepiej dodać je na kilka minut przed końcem podgrzewania dania. Wynika to z właściwości roślin, które są najbardziej aromatyczne podczas krótkiego podgrzania, a następnie systematycznie wytracają swoje walory przy nadmiernej temperaturze. Jeśli mamy możliwość skorzystania ze świeżych liści, np. bazylii, starajmy się pokroić je na jak najdrobniejsze kawałki, aby wydobyć pełen potencjał smaku z rośliny.

          Idealne kompozycje

Każdy produkt spożywczy posiada własne, unikatowe właściwości i smak, dlatego też do różnych produktów będą pasowały różne przyprawy. Zacznijmy od głównego składnika, którym zazwyczaj jest mięso: Drób — jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów mięs, pozostawia wiele miejsca na szaleństwa względem doboru przypraw. Sprawdzi się w klasycznej wersji, doprawionej solą i pieprzem. Jeśli jednak chcemy wydobyć ze struktury więcej smaku, możemy pokusić się o dodatnie tymianku, bazylii, rozmarynu lub czosnku. W orientalnej wersji, dodatek curry oraz ulubionego rodzaju papryki do kurczaka lub indyka, nada daniu pikanterii oraz sprawi, że będzie apetycznie prezentowało się na talerzu.

Wołowina -ten składnik pozostaje w bardziej klasycznej sferze produktów, podczas przygotowywania można wzbogacić smak o dodatek czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, oregano, rozmarynu i kuminu.

 

Wieprzowina — odpowiednio doprawiona pieprzem, czosnkiem, majerankiem lub gałką muszkatołową będzie stanowić prawdziwy przysmak. Kolejne produkty często wykorzystywane w kuchni to warzywa:

Pomidory — wszechstronny składnik sosów i sałatek. W pierwszej wersji sprawdzą się z dodatkiem czosnku, bazylii lub oregano. W świeższej wersji (np. kanapkowej), ze szczypiorkiem, bądź miętą.

Ziemniaki — klasyczne z masłem, koperkiem i solą, mogą swobodnie zostać urozmaicone pieczoną wersją w mundurkach — polane oliwą i posypane rozmarynem, słodką i ostrą papryką, lub tymiankiem, będą stanowić wyśmienitą alternatywę. Podobną mieszankę możemy zastosować, przygotowując pieczone frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków.

Cebula — jej smak świetnie łączy się z czosnkiem, solą i pieprzem, jak również papryką i majerankiem.

Bakłażan — to warzywo również będzie wyśmienicie smakować nasmarowane mieszanką oliwy z rozmarynem, solą, pieprzem i papryką.

Brokuły — ale też szpinak i jarmuż, nabiorą smaku dzięki podsmażeniu ich na sprasowanym czosnku. Dodane do sałatki będą dobrze komponowały się z orzechami i ziarnami sezamu. Sprawdzone kompozycje przypraw to bezpieczny sposób na serwowanie pysznych dań — nie bójmy się jednak eksperymentów. Autorskie mieszanki mogą okazać zupełnie niezwykłe, a przepis na nie potrafi przetrwać wiele pokoleń.

Autor: Julia Piwowarczyk, dietetyk w firmie: Wygodna Dieta.