Wszyscy doskonale znamy witaminę C, czyli kwas askorbinowy. To jedna z najbardziej popularnych witamin, ceniona głównie za swój korzystny wpływ na naszą odporność.

Tymczasem okazuje się, że witamina C może leczyć bardziej skomplikowane dolegliwości niż zwykłe przeziębienie, a w niektórych przypadkach może nawet uratować życie. Przeprowadzone niedawno badania dowodzą, że witaminy tej nie można przedawkować. Przyjmowana w zwiększonych dawkach w czasie trwania stanu chorobowego nie wywoła żadnych skutków ubocznych w rodzaju bólów brzucha, biegunek czy bólów głowy. Zdecydowanie więcej szkód w naszym organizmie wyrządzić może przedawkowanie ogólnodostępnego środka zawierającego paracetamol.

Naturalna witamina C w dużych dawkach:

  • usuwa z organizmu toksyny i metale ciężkie,
  • wspomaga leczenie chorób nowotworowych.

Jak wykorzystać lecznicze właściwości witaminy C?

Amerykański kardiolog Thomas E. Levy w swojej książce pt. „Lecząc nieuleczalne” (2002) opisuje technologię kapsulacji liposomalnej (LET). Dzięki tej technologii udaje się pozyskać naturalną witaminę C w specjalnej otoczce tłuszczowej, odpornej na enzymy trawienne człowieka. Liposomalna witamina C dociera bezpośrednio do tych komórek ludzkiego organizmu, które najbardziej jej potrzebują. Już mniejsze dawki wystarczą, aby uzyskać doskonałe efekty, bez ryzyka straty większości przyjętej witaminy w procesach metabolicznych.

Dożylne podawanie kwasu askorbinowego w ciężkich stanach chorobowych znane jest już od wielu lat. W latach 70. lekarze Ewan Cameron, Nikolas Campbell i Linus Pauling jako pierwsi poinformowali o wprowadzaniu wysokich dawek kwasu askorbinowego w leczeniu pacjentów z nieuleczalną formą raka. Przeprowadzone badania wykazały, że wśród osób chorujących na nowotwory, życie tych którzy przyjmowali kwas askorbinowy wydłużało się względem pierwotnych rokowań.

Jak witamina C wpływa na leczenie raka?

Kwas askorbinowy działa na dwa sposoby. Po pierwsze ma działanie antyoksydacyjne, a więc ochrania struktury komórkowe i ich kluczowe funkcje. Spowalnia procesy starzenia komórek i zapobiega powstawaniu związków rakotwórczych. Dawkę o działaniu przeciwutleniającym pozyskuje się z diety lub zażywania doustnego – wystarczy 2 g na dobę. Po drugie kwas askorbinowy działa jako „pro-utleniacz”, a więc produkuje nadtlenek wodoru, który selektywnie niszczy komórki nowotworowe. Efekt „pro-utleniania” obserwuje się przy dawkach powyżej 15 g. Dlatego w kuracji osób cierpiących na raka podaje się wysokie dawki witaminy C do obszarów otaczających guz.

W obszarze otaczającym komórki cząsteczka kwasu askorbinowego wchodzi w reakcję z jonem metalu (żelaza lub miedzi) i tworzy cząsteczkę nadtlenku wodoru, która niszczy komórki nowotworowe.

Ponadto u pacjentów chorujących na nowotwory podawanie kwasu askorbinowego podczas chemioterapii zmniejsza jej skutki uboczne.

Obecnie w aptekach znaleźć można witaminę C w dawce co najwyższej 1 g. Można sądzić, że uznanie kwasu askorbinowego za skuteczny lek kłóci się z interesami przemysłu farmaceutycznego. Niemniej w ogólnodostępnym obrocie znalazła się doskonała alternatywa dla stosowanych przed laty wlewów dożylnych. To witamina C liposomalna, a więc taka, w której otoczka fosfolipidowa pozwala docierać do najbardziej potrzebujących komórek organizmu. To najlepiej przyswajalna forma kwasu askorbinowego. Ponad 90% wchłania się do wnętrza komórki! Wchłanialność witaminy z tabletki to jakieś 15%.

Dlaczego przeciętna wchłanialność jest tak niska?

Kwas askorbinowy niestety szybko znika z pożywienia w procesach obróbki termicznej. To związek bardzo wrażliwy na działanie wysokich temperatur, a gotowanie czy smażenie zwyczajnie go niszczy. Ponadto niewykorzystana witamina C jest wydalana z organizmu wraz z moczem, dlatego trudno ją przedawkować, a jednocześnie należy stale utrzymywać odpowiedni poziom. W diecie najlepiej sięgać po surowe warzywa i owoce, takie jak kiwi, cytrusy, kapusta, brokuły, jagody, szpinak, pomidory, jabłka itp.

Kwas askorbinowy w leczeniu innych chorób

Amerykański biolog i lekarz Frederick R. Klenner zasłynął badaniami nad działaniem witaminy C w latach 50., w czasie epidemii polio. Podczas wieloletnich badań odkrył, że kwas askorbinowy skutecznie leczy także m.in. wirusowe zapalenie wątroby. Pozytywne rezultaty przyniosły także doświadczenia na pacjentach chorujących na odrę, różyczkę, świnkę, ospę czy tężec. Frederick Klenner zastosował leczenie kwasem askorbinowym nawet u własnych córek, które jednocześnie zapadły na odrę. Dzięki regularnemu podawaniu 1 grama witaminy C dziewczynki wró;ciły do zdrowia już po czterech dniach.

Lekarz internista Robert Cathart prowadził doświadczenia na nosicielach wirusa HIV. Kuracja najwyższymi tolerowanymi przez organizm dawkami kwasu askorbinowego spowodowała spowolnienie, a nawet zatrzymanie procesu niszczenia limfocytów T przez wirus HIV. Węzły chłonne u chorych obkurczały się, a tolerancja na antybiotyki zwiększała, przez co w wielu przypadkach ich życie wydłużało się.

Dlaczego warto zażywać naturalną witaminę C?

Liposomalna witamina C dobrze sprawdza się, gdy jakaś dolegliwość wymaga zastosowania wysokich dawek kwasu askorbinowego, a przyjmowanie takich ilości mogłoby zaszkodzić układowi trawiennemu. Taką formę leku można także podawać dzieciom, które nie zawsze akceptują kwaśny smak tradycyjnych pastylek. Według analiz dr. Catharta osoba zdrowa powinna przyjmować 4-15 g kwasu askorbinowego dziennie, lekko przeziębiona 30-60 g w 6-10 dawkach na dobę, ciężko przeziębiona 100 g w 8-15 dawkach, chora na grypę 150 g w 8-20 dawkach.

W asortymencie sklepu BIO Wrocław dostępna jest także naturalna witamina C w proszku z selenem i bioflawonoidami. Ze względu na truskawkowy smak i brak zawartości cukru może być podawana również dzieciom.

Jak rozpoznać niedobory witaminy C?

O niedoborach wit. C świadczyć mogą objawy takie, jak:

  • krwawienie dziąseł,
  • bóle stawów i mięśni,
  • osłabienie,
  • wysypka na nogach,
  • utrudnione gojenie ran,
  • łatwo pojawiające się siniaki,
  • poczucie przygnębienia i apatii, brak energii.

Naturalna witamina C w proszku pomoże uzupełniać niedobory każdego dnia. Bez przeszkód może być ona stosowana jako suplement diety oraz jako lek, gdyż w razie konieczności można zwiększyć dawkę. Natomiast witamina C liposomalna doskonale sprawdzi się u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Dzięki temu rozwiązaniu nie trzeba już przyjmować niezliczonych ilości pastylek, bo postać fosfolipidowa wykazuje wysoką wchłanialność. Już mniejsza dawka przyniesie oczekiwane rezultaty. Warstwa fosfolipidowa chroni cząsteczkę kwasu askorbinowego przed zniszczeniem w układzie pokarmowym i pozwala jej szybciej dotrzeć do komórek ciała.

Warto systematycznie uzupełniać niedobory kwasu askorbinowego, ponieważ:

  • usuwa wolne rodniki, a więc chroni organizm przed zbyt wczesnym starzeniem,
  • wzmacnia odporność,
  • niszczy komórki nowotworowe,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych (odpowiedzialnych za jędrność skóry),
  • przyspiesza leczenie infekcji wirusowych.