Znana z kuchni indyjskiej kurkuma wykazuje cenne właściwości zdrowotne. Dlatego od wieków stosowana jest także w hinduskiej medycynie ludowej. Najważniejszym składnikiem kurkumy (zwanej też szafranem indyjskim) jest kurkumina. Substancja wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ma zdolność eliminowania toksyn i zanieczyszczeń. Jedno z doświadczeń przeprowadzonych na szczurach wykazało, że u osobników, którym podano toksynę do wątroby, po podaniu kurkuminy nie wystąpiły żadne objawy świadczące o zatruciu. Normalnie toksyna ta powinna doprowadzić do śmierci szczura.

Włoscy badacze wykazali, że kurkumina łagodzi ból i zwiększa zdolność do poruszania się u osób z zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi w stawach. Co więcej, substancja ta sprzyja zmniejszeniu szeregu ogniska zapalnych w stawach. Niedawno stworzona cząsteczka z kurkumy nazwana została CNB-001. Badania potwierdziły, że CNB-001 wywołuje mechanizmy zabezpieczające oraz odbudowujące komórki mózgowe po udarze. Tak więc związek ten może naprawiać uszkodzenia wywołane udarem mózgu i stymulować regenerację neuronów. Oczywiście CNB-001 także zapobiega występowaniu udarów.

Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że długotrwale utrzymujące się w naszym organizmie stany zapalne mogą wywoływać wiele chorób przewlekłych, takich jak choćby: cukrzyca typu II, udary, nowotwory, choroby serca, schorzenia neurologiczne (w tym m.in. choroba Alzheimera), zapalenia jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna), choroby autoimmunologiczne (m.in. reumatoidalne zapalenie stawów).

Przewlekły stan zapalny rozwija się powoli i zwykle bezobjawowo. Człowiek funkcjonuje normalnie, zupełnie nieświadomy, że w jego organizmie rozwija się choroba. Pierwsze objawy często bywają bagatelizowane.

Kurkumina oddziałuje na ponad 700 różnych genów. Może hamować lub aktywować syntezę enzymów związanych z powstawaniem stanów zapalnych. Badania wykazały, że Hindusi, u których kurkuma jest powszechnym składnikiem diety, zapadają na nowotwory piersi, płuc, prostaty i okrężnicy 10 razy rzadziej niż Amerykanie. Właściwości kurkuminy powodujące zahamowanie wzrostu komórek nowotworu trzustki i współdziałanie z lekami stosowanymi w chemioterapii opisano w czasopiśmie Molecular Pharmacology. Żółty barwnik zawarty w kurkuminie wstrzymuje ruchliwość komórek nowotworu piersi, co podnosi odporność organizmu na apoteozę i przerzuty. Ten sam pigment przyspiesza obumieranie komórek nowotworu płuc. Kurkumina posiada również zdolność do eliminowania z organizmu metali ciężkich, w tym rtęci, kadmu, ołowiu i aluminium.

Jak stosować kurkumę?

Kurkumę jako przyprawę należy dodać na początku gotowania. Hindusi najczęściej używają jej do dań z ryżu i warzyw. Sprawdzi się także w domowych wypiekach, daniach z dodatkiem jaj na twardo, omletach, sosach, sałatkach, zupach kremowych, potrawach z ostrygami i mięczakami. Nadaje daniom charakterystycznego, żółtego koloru. W niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach, zwiększając ilość dodanej przyprawy intensyfikujemy jej aromat. Już jedna łyżeczka przyprawy wystarczy na cztery porcje jajecznicy, omleta, warzyw czy ryżu. Kurkumę koniecznie miesza się z papryką lub pieprzem, ponieważ wówczas wchłanianie dobroczynnych substancji z przyprawy zwiększa się aż o 2 tysiące razy. Można ją również rozpuszczać w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym lub oleju z siemienia lnianego. Zaleca się kupowanie samodzielnej kurkumy, nie zaś pod postacią mieszanki curry.

Kurkumina stanowi 2-5% kurkumy. Niestety substancja ta wykazuje słabą przyswajalność po podaniu doustnym. Dlatego przedstawiamy innowacyjny suplement diety powstały w technologii liposomalnej. Cząsteczki aktywnej substancji otoczone są osłoną lipidową, dzięki czemu nie zostają strawione w żołądku, a wszelkie odżywcze składniki trafią bezpośrednio do komórek.

Zdrowotne działanie kurkuminy:

  • silny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki powodujące starzenie się organizmu,
  • wzmacnia organizm,
  • podnosi odporność,
  • dodaje witalności,
  • stymuluje wydzielanie żółci, przez co wspomaga procesy trawienne,
  • zalecana w leczeniu demencji starczej i choroby Alzheimera,
  • poprawia krążenie i zapobiega zlepianiu płytek krwi,
  • oczyszcza organizm z toksyn.

Preparaty z kurkuminą chronią układ nerwowy

Przez cały czas prowadzone są badania nad neuroprotekcyjnym działaniem kurkuminy. W 2007 roku przeprowadzono badania, podczas których kurkumina ochroniła mózgi zwierząt laboratoryjnych przed uszkodzeniami powstającymi wskutek udaru. Ponadto wykazano, że u szczurów zatrutych ołowiem substancja ta zwiększyła poziom glutationu, czyli silnego przeciwutleniacza. Dzięki temu nastąpiło złagodzenie uszkodzeń wywołanych zatruciem metalem ciężkim. Preparaty z kurkuminą poprawiają oczyszczanie organizmu z beta amyloidów i redukują fibryle (związane z patologią choroby Alzheimera). Beta amyloidy to zdeformowane białka, które odpowiadają za rozwój demencji i jej najgorszej postaci, czyli choroby Alzheimera.

Kurkumina może odgrywać ważną rolę w leczeniu schorzeń takich, jak:

  • kamica żółciowa,
  • cukrzyca typu II,
  • mukowiscydoza,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • nieswoiste zapalenie jelit,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • zaćma.

W profilaktyce i leczeniu nowotworów warto stosować preparaty z kurkuminą, w celu:

  • wspomagania działania wątroby,
  • zmniejszania stanów zapalnych w organizmie,
  • hamowania syntezy białek istotnych w procesie tworzenia się raka,
  • hamowania namnażania komórek nowotworowych,
  • hamowania procesów przekształcania zdrowych komórek w rakowe.

W ofercie BIO Wrocław znajduje się preparat z kurkuminą liposomalną. Otoczka lipidowa chroni aktywne cząsteczki sennych substancji przed działaniem enzymów trawiennych. Dzięki temu substancje te wnikają bezpośrednio do komórek, które najbardziej ich potrzebują.

Proces powstawania nowotworu w organizmie jest długotrwały i wieloetapowy (zmiany pierwotne, utrwalenie, angiogeneza). Badania nad kurkuminą wykazują, że substancja ta prowadzi do hamowania procesów rozwojowych na wszystkich etapach tworzenia się nowotworu. Doświadczenia przeprowadzane na zwierzętach wykazały nawet zmniejszenie się guza i zahamowanie procesu angiogenezy, czyli tworzenia nowych naczyń niezbędnych do rozwoju przerzutów. Tak więc dobroczynne działanie kurkuminy obserwowane jest nawet w zaawansowanych stadiach choroby nowotworowej.

Kurkumina ma właściwości chemoprewencyjne. Oznacza to, że może zatrzymywać, spowalniać lub odwracać zmiany chorobowe na tle nowotworowym.

W chemoprewencji stosuje się substancje zarówno naturalne, jak i syntetyczne związki chemiczne. Według oszacowań odpowiednia dawka kurkuminy, która wykazuje właściwości antynowotworowe, mieści się w 3 gramach podawanych 3-4 razy dziennie.

Można przyjmować tradycyjną kurkumę w proszku miksując jedną łyżeczkę przyprawy z 1-2 żółtkami jaja i 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego. Można również dodać łyżeczkę kurkumy do litra wrzątku i zagotować. W 10 minut po zagotowaniu uzyskuje się roztwór 12-procentowy, odpowiedni do picia po wystudzeniu. Natomiast po 6 godzinach roztwór jest już tylko 6-procentowy, dlatego najlepiej wypić miksturę w czasie do czterech godzin od przyrządzenia.

Polecamy gotowe preparaty z kurkuminą zawierające odpowiednią, zwiększoną dawkę cennej substancji.