Wszak to o nim nasz znakomity pisarz, Melchior Wańkowicz napisał, że krzepi i za to zaledwie dwuwyrazowe

hasło reklamowe zainkasował całkiem niezłą sumkę. Teraz jednak, kiedy wszyscy dowiedzieliśmy się, że ten

produkt truje i odpowiada za szereg chorób, używać go wprost nie wypada. Jednak nie wszyscy lubią gorzką

kawę. Więc?

Co w zamian?

Substancji słodzących na naszym rynku jest całkiem sporo. O słodzikach nie będę wspominać, jako że od

niedawno wiemy, iż także nie wpływają one najlepiej na nasz organizm. Jednak poza nimi na sklepowych

półkach znajdziemy także cukier trzcinowy, ksylitol (cukier brzozowy), stewię itd. Ta ostatnia posiada podobno

zero kalorii, ale jej smak nie każdemu przypadnie do gustu. Robiący ostatnio karierę ksylitol jest całkiem

niezły, oprócz tego,,że jest słodki ma liczne walory prozdrowotne ( ale o nim kiedy indziej). Jeśli chodzi o

cukier  trzcinowy to jedni go chwalą, inni uważają, że niewiele różni się od cukru białego i używanie go nie

wpłynie najlepiej na nasz organizm. A tu na gorzkości dalej w moim organizmie zgody nie ma. Ostatnio jednak

odkryłam coś, co jednocześnie jest zdrowe słodkie i w miarę naturalne. Chodzi o…

Cukier kokosowy

Wyglądem przypomina nieco trzcinowy, jednak mnie, osobiście, smakuje o niebo lepiej. Posiada niski indeks

glikemiczny (35), czyli nie powoduje nagłych wahań poziomu cukru we krwi. To ważne dla tych wszystkich,

którzy obawiają się zapaść na wszechobecne choroby cywilizacyjne np. otyłość czy cukrzycę. W dodatku

znajdziemy w nim szereg cennych składników odżywczych m.in. magnez, żelazo, potas i cynk. A obok tych

substancji mineralnych cukier kokosowy obfituje w mnogość witamin z grupy B oraz witaminę C. Zawartość

tych substancji może się różnić, jednak w porównaniu ze zwykłym cukrem rafinowanym, jego kokosowy kolega

wypada dużo lepiej. Co zaś do smaku…

Niebo w gębie! –

chciałoby cię zakrzyknąć, próbując np. kawy posłodzonej cukrem kokosowym. Bo to i wspaniały zapach i ten

przyjemny karmelowo-kokosowy smak… A jeśli do naszego ulubionego porannego napoju dodamy także,

zamiast mleka krowiego, mleka kokosowego, smak i aromat połączonych składników powinien nas w pełni

usatysfakcjonować.

Oczywiście cukier kokosowy może być używany także w kuchni. Znajduje zastosowanie przy wyrobie ciastek,

ciepłych i zimnych napojów, a także dań orientalnych. Tym wszystkim, który chcieliby spróbować tej słodyczy

ze Wschodu, życzymy smacznego. A tych, którzy jeszcze nie posiadają  cukru kokosowego w swojej kuchni,

odsyłamy do sklepów ze zdrową żywnością. gdzie można go zakupić.