Producenci
Promocje
Witamina B-Complex w płynie 473ml
Witamina B-Complex w płynie 473ml
259,00 zł 233,10 zł
szt.
Synbiotyk dla dzieci w proszku z witaminą C Viridian
Synbiotyk dla dzieci w proszku z witaminą C Viridian
95,00 zł 85,50 zł
szt.
Witamina D3 2000 IU RAW Garden of Life
Witamina D3 2000 IU RAW Garden of Life
149,00 zł 134,10 zł
szt.
Dlux Witamina D3+ K2 spray 12ml BetterYou
Dlux Witamina D3+ K2 spray 12ml BetterYou
64,00 zł 57,60 zł
szt.
Kolagen w płynie 10000 mg
Kolagen w płynie 10000 mg
78,90 zł 74,96 zł
szt.
Kwas R-Alfa liponowy
Kwas R-Alfa liponowy
99,00 zł 79,20 zł
szt.

Żywność funkcjonalna to żywność o szczególnych walorach zdrowotnych( ang.functional food). Po raz pierwszy to pojęcie zostało użyte w 1984 r. w Japonii a w 1991 r. japońskie ministerstwo zdrowia określiło prawny status suplementów żywnościowych jako “żywności o określonym działaniu zdrowotnym”” Żywność funkcjonalna oprócz składników odżywczych zawiera związki oddziałujące korzystnie na zdrowie, samopoczucie i rozwój.

Związki te nazywają się Naturalne Substancje Nieodżywcze, powinna ona zawierać następujące składniki: błonnik pokarmowy, aminokwasy, oligosacharydy,pochodne alkoholowe cukrów, białka i ich pochodne, glikozydy,izoprenoidy, naturalne witaminy, związki choliny, organiczne związki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, antyoksydanty.

Substancje te uczestniczą w różnych procesach metabolicznych, wzmacniają system odpornościowy organizmu, który współdziała ze wszystkimi innymi układami: pokarmowym, oddechowym,moczowo-płciowym, mięśniowo-szkieletowym. 

 Produkty będące żywnością funkcjonalna powinny być wytwarzane na bazie produktów naturalnych, bez środków syntetycznych i modyfikowanych genetycznie.Podstawową baza powinny być najwyższej jakości odmiany owoców, warzyw i zbóż.Naturalne produkty łatwo się przyswajają przez organizm i nie wywołują skutków ubocznych jak to bywa przy surowcach sztucznych, które wywołują alergie.  

Produkt oznaczony jako żywność funkcjonalna powinien zapewnić najwyższą efektywność transportu substancji odżywczych do komórek, gwarantuje to ich optymalne wchłanianie i wykorzystanie przez organizm.Chodzi tu o maksymalna biodostępność. Ze względu na indywidualne zapotrzebowanie i niedobory w pożywieniu oraz zwiększone potrzeby na konkretne grupy enzymów, minerałów, witamin składniki powinny być dopasowane aby zoptymalizować ich działanie.Spożycie nawet 100-krotnej dawki jednorazowo nie powinno spowodować ryzyka zachorowania i problemów zdrowotnych.

Działanie żywności funkcjonalnej:

1.rewitalizacja flory bakteryjnej czyli dostarczanie do organizmu dobrych bakterii, zdrowej flory bakteryjnej, która stanowi podstawę optymalnego wchłaniania istotnych dla życia składników odżywczych i jest podstawowym warunkiem utrzymania zdrowia,

2.zabezpieczenie organizmu przed działaniem wolnych rodników poprzez dostarczenie antyoksydantów,

3.wzmocnienie przyswajania a także działania poszczególnych składników poprzez odpowiednie ich dobranie, niektóre składniki powinny działać razem ponieważ się wspierają i działają synergicznie inne natomiast sobie przeszkadzają np. przyswajanie selenu może być utrudnione przez witaminę C,

4.detoksykacja organizmu i natlenienie krwi, oprócz dostarczania niezbędnych substancji odżywczych żywność funkcjonalna powinna również oczyszczać organizm z toksyn oraz wpływać pozytywnie na jakość krwi w organizmie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl